Редактор: Юлия Георгиева e-mail: [email protected]кадър бТВРеално ние се поставихме в международна

...
Редактор: Юлия Георгиева e-mail: julia_georgieva_petel.bg@abv.bgкадър бТВРеално ние се поставихме в международна
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Това, което македонизма не успя да постигне за 70 години, ние го постигнахме в много съкратени рамки

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: [email protected]

кадър бТВ

Реално ние се поставихме в интернационална изолираност в границите на Европейски Съюз и района по въпроса със Северна Македония. Причината е, че никой не схваща и не поддържа нашата позиция по този начин, както тя беше декларирана и както ние действаме.

Това разяснява в ефира на бТВ Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и международни отношения.

Гърция по този въпрос също беше изолирана по повод Северна Македония, тъй като нея също никой не я поддържаше за позицията й. Но тук би трябвало да се направи едно значително разграничаване - Гърция и България вземат решение два радикално разнообразни въпроси и те не може да бъдат решавани по еднакъв метод. Гърция се пробва да потвърди, че няма нищо общо сред Македония и Гърция, а ние се опитваме да потвърдим, че всичко ни е общо. От тази позиция при Гърция всичко завърши с подписването на един акт. При България това е развой, който стартира с подписването на контракт, тъй като става дума за македонизма, който е идеология, който минава през съзнанието на хората, уточни Кючуков. 

Ако приемем, че има взаимна ненавист сред хората, което съгласно мен не е правилно, тогава значи македонизма в действителност е победил и ние приказваме за напълно разнообразни неща. Тук има една доста забавна социологическа анкета, която беше направена измежду жителите на Македония. След подписването на контракта за добросъседство през 2017 година половин % от жителите на страната смятаха България за противник. След декларацията на българския парламент предишния октомври този % внезапно скочи на 23%. Т.е. това, което македонизма не съумя да реализира за 70 години, ние го постигнахме в доста съкратени рамки, изясни той.

България направи не малко за хората с българско съзнание в Македония, само че направи и доста неточности. Самото сключване на контракта беше доста значителен миг, тъй като той дава правната основа за решение на въпроса и освен това - той разреши в преговорната рамка на Европейски Съюз да бъде включен този въпрос, уточни Кючуков.

Натиска на Европа към нас по този въпрос е да се откри решение, да се предизвикват договаряния. Рано или късно ще се откри решение и въпроса не е дали, а по кое време. Проблемът при забавянето на разрешаването на този въпрос е, че България обира негативите, изясни той.

Всъщност ние във връзка с Македония и Европейски Съюз получихме ключ, само че ние не умеем да го употребяваме и боравим с него като с тирбушон, добави той.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР